Strumpsnoddar - recension

Vi har ju kört rätt länge med strumpklämmor här hemma, och jag är grymt nöjd med dem. Så såg jag de här strumpsnoddarna och tänkte att jag skulle testa hur de står sig i konkurrensen. De är köpta från smartasaker.se med mina egna pengar.

Spar tid! Spar pengar! Spar tålamod! Spar ordning! På något sätt gör de här att tvättkortgen aldrig blir överfull igen! Inte alls samma grön som på produktbilden!

Spar tid! Spar pengar! Spar tålamod! Spar ordning!
På något sätt gör de här att tvättkortgen aldrig blir överfull igen!
Inte alls samma grön som på produktbilden!

För att det skulle kännas som att de satt säkert behövde jag vira dem två varv. Det var inte så lyckat, eftersom de pajade i första tvätten.

För att det skulle kännas som att de satt säkert behövde jag vira dem två varv. Det var inte så lyckat, eftersom de pajade i första tvätten.

Mmm, här under är det säkert rent.

Mmm, här under är det säkert rent.


Slutsats och betyg

Nä. De här var inte alls bra, speciellt inte i jämförelse med klämmorna. Hade jag inte haft klämmor hade jag kanske använt dem, fast troligen inte. Det känns inte som de sitter säkert om man bara sätter på dem, men de fixar inte att viras två varv. Och oavsett känns det inte riktigt som att det blir rent överallt.

Idé

Pris

Nytta för oss


Publicerat 2016-07-29 under Hemmet, Test & recension

Freja 18 månader

Idag har Freja funnits i ett och ett halvt år. 18 månader sedan den där dagen i januari då vi bara skulle åka in och få lite smärtstillande utskrivet så jag kunde få sova, men kom hem tre dagar senare med ett litet knyte med de tjockaste kinder jag sett. En knyte som skulle bo hos oss.

Nu är hon rakt inget knyte längre. Nu har vi istället en pytteliten människa som springer runt, äter med gaffel, säger hej till varenda djur hon möter och ska börja på förskola om 20 dagar. Jag minns knappt hur det var när hon inte fanns. Älskade unge.

Publicerat 2016-07-28 under Föräldraskap

Skaffa dig en kvällsrutin!

Det kan vara lite hektiskt och förvirrande ibland, livet. Ibland försover man sig, ibland åker man iväg till jobbet utan passerkort, ibland blir allting i hela världen fel på morgonen och så är liksom hela dagen förstörd.

Mitt bästa tips för att undvika lite av vardagsstressen är att skaffa sig en liten kvällsrutin. Eller en stor, det är upp till en själv. Syftet med min kvällsrutin är att komma till ro och känna mig säker på att det är koll på läget när jag går och lägger mig. Jag märker väldigt stor skillnad på mitt mående när jag avslutar dagen på rätt sätt för mig kontra när jag inte gör det. Struntar jag i kvällsrutinen har jag ofta svårt att somna och blir förvirrad och på dåligt humör dagen efter.

Gör såhär för att ta fram din egen rutin:

Utgå från den tid du behöver somna för att vara en fungerande människa dagen efter. Kvällrutinen börjar ett lämpligt intervall från den tidpunkten - i mitt fall en timme, men du kan börja med en kvart eller vad som känns lämpligt. Börja litet.

Identifiera några saker som brukar skapa problem i din vardag och börja där. Brukar du glömma saker? Lägg tiden på att gå igenom en checklista du skrivit med allt som ska med. Har du svårt att somna för att du är stressad över jobbet? Ta en stund till att förbereda morgondagens arbetsdag så du har bättre koll.

Eller ta tiden till att svara på de här två frågorna: Vad har jag gjort bra idag? Vad kan jag göra bättre imorgon?

Skriv ned din rutin - steg för steg. Det här är ett viktigt steg, för du ska kunna bygga på din rutin och gå igenom den lätt varje kväll utan att behöva fundera på vad det nu var du skulle göra egentligen.

Gör din rutin - varje dag. Efter ett tag kommer du hitta nya grejer att lägga till. Jag började med att förbereda mat som jag skulle ha med mig. Sedan lade jag till att packa jobbväskan med tillhörande checklista (efter att ha glömt laddaren för fjärde gången). Nu ställer jag mig själv också de två frågorna här ovanför, kollar igenom min internetbank och stämmer av inköp mot min budget, fyller i Habitbull och tar fram kläder till morgondagen. Välj själv det som gör att du kan somna lite tryggare.


Publicerat 2016-07-27 under En enklare vardag

Ännu ett restaurangbesök

Idag har vi vågat oss iväg på ännu ett restaurangbesök. Den här gången var det dock tre personer under 1 1/2 år närvarande så det var lite mer kaos överlag och inte bara för vår familj. Har längtat så efter att få träffa det gänget så jag släpade iväg hela familjen trots hällregn (tack vädret, älskar dig!). Det är ju lite svårare att föra en konversation dock, minst sagt. Igenkänningsfaktorn på bild nummer 2 här är rätt hög nuförtiden.

Imorgon ska jag jobba, och för första gången på väldigt länge är jag rätt opepp på det. Jag försöker se det positiva i att det förhoppningsvis är svalare på kontoret, att ha en anledning att sminka mig och att det är bra att få längta lite efter min familj. Tror att familjen ifråga kommer ha det rätt bra med en liten paus från en grinig morsa som bara klagar på värmen och inte duger nåt till.

3 dagar kvar till semester.

Partners in bus och husets sötnosar.

Partners in bus och husets sötnosar.

Publicerat 2016-07-26

Stäng av värmen!

Jag trivs verkligen inte när det är så här varmt. Hjälp alltså, låt det regna en skvätt imorgon. Dagarna går verkligen inte fort nu. Vi skrotar runt här i närområdet hemma, testar olika badplatser och försöker hålla oss sysselsatta.

Jag är hemma nu och vaktar sovande barn, Jonas med vän är ute och jagar Pokémon. Man skulle ju kunna tycka att det är lite orättvis fördelning, men de har med en av mina telefoner också så jag borde få ut något av det jag med. Samarbete kallas det. 

upload.jpg
Publicerat 2016-07-25

Söndagssummering

Den här veckan har vi varit ganska sociala faktiskt, trots att det inte känns som det just nu. Vi har ätit ute två gånger, hängt med vänner och jag har äntligen varit iväg för att fixa pass i mitt nya namn! Yay!

Min jobbvecka på två hela dagar kom av sig lite då jag inte alls mådde bra i fredags morse och vackert fick stanna hemma. Lite antiklimax, minst sagt. Men nu är jag på benen igen.

Vi har hunnit med att testa lite Pokémon Go också. Det är faktiskt inte en jättelämplig hobby för småbarnsföräldrar eftersom minst en av oss måste vara hemma när Freja somnat så vi kan inte gå ut på kvällarna tillsammans. Men vi har provat lite på var sitt håll och jag är väl inte helsåld men det är klart att det är kul med en anledning att röra på sig. Jonas är desto mer taggad tror jag.

Veckans mest lästa inlägg: Vår delade kalender
Veckans bästa: Vädret
Veckans sämsta: Att jag ligger så långt efter med allt jag vill göra, speciellt på grund av den missade jobbdagen

Veckans bild. Vi har så extremt smickrande färg i vår hiss.

Veckans bild. Vi har så extremt smickrande färg i vår hiss.

Publicerat 2016-07-24

De självkörande bilarna smyger sig på

Jag köpte ny bil i slutet på förra året. En riktig familjebil, kombi och grejer. Jag har aldrig haft en sprillans ny bil förut och fascineras dagligen av alla små finesser som finns. Det jag använder mest är lätt den adaptiva farthållaren, där bilen själv håller avstånd till bilen framför upp till maxhastigheten som jag ställt in. Så extremt användbart så jag orkar inte! Fantastiskt i rusningstrafik och fantastiskt vid långkörning när jag slipper få ont i gasbenet.

Andra fantastiska finesser är att den hjälper till att hålla sig inom linjerna på vägen, den varnar om den tycker att föraren beter sig som att den är trött, och att den bländar av heljuset själv. Och så kan den fickparkera nästan helt utan hjälp. Lyckan! Jonas tyckte att parkeringshjälpen var slöseri med pengar men nu erkänner han att den är rätt bra ändå.

Vi lever ju för tusan i framtiden. Det är ju såhär de självkörande bilarna kommer göra intåg i världen. Genom små funktioner som gör att vi behöver sköta bilkörandet mindre och mindre tills vi känner oss OK med att släppa kontrollen helt. Jag tänker nog sätta en slant på att Freja aldrig kommer behöva ta körkort.

Jag är i stort sett odelat positiv till att låta bilarna köra sig själva. Trots att jag jobbar med programmering och därför vet hur lätt det är att det blir fel, så är jag fullkomligt övertygad om att andelen olyckor kommer minska drastiskt när de självkörande bilarna är i majoritet. Det som stör mig mest är att vi inte bara kan byta ut hela världens bilpark på en gång, vilket hade varit hundra gånger enklare. Istället måste de som bygger självkörande bilar förhålla sig till andra bilar som inte är självkörande och jag vill inte ens tänka på hur svårt det måste vara.

Hur tänker ni? Ser ni enbart fram emot att slippa köra själv? Eller låter det hur läskigt som helst?

Publicerat 2016-07-23

Skål- och matöverdrag - recension

Alltså plastfolie. Det kan ju vara det värsta som finns. Vi köper ändå den dyra varianten som ska ha "extra bra fästförmåga". Bitch please. Funkar inte. Därför blev jag orimligt exalterad över de här matöverdragen från smartasaker.se. Lite som en duschmössa för maten liksom. Dessa har jag köpt för egna pengar.

Vissa duschmössedrag ja.

Vissa duschmössedrag ja.

Funkar ju fint det här.

Funkar ju fint det här.

Här med.

Här med.

Ok, nu är jag imponerad på riktigt, de stora passar på en ugnsform.

Ok, nu är jag imponerad på riktigt, de stora passar på en ugnsform.


Slutsats och betyg

Riktigt bra faktiskt, över förväntan. Funkar precis som beskrivet, varken mer eller mindre.

Idé

Pris

Nytta för oss


Publicerat 2016-07-22 under Test & recension

Throwback till år 2000

Jag minns hur jag brukade räkna efter hur gammal jag skulle vara år 2000. Det var året jag skulle fylla 14 år och det kändes sååå avlägset. Då skulle jag vara stor, nästan vuxen. HAHAHA! Det är 16 år sedan nu och jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor.

Minns ni år 2000? Vad gjorde ni på millenieskiftet? Jag firade nyår hemma med mamma i Falun. Jag tror att vi var hemma och åt middag på kvällen och sedan gick ned på Stora Torget, där det var världens fest. Så spända vi var på att se om allt bara skulle bli svart när klockorna slog över. Och vilket antiklimax när den omtalade Y2K-buggen inte hade någon märkbar effekt alls.

År 2000 var året bröderna Olsen vann Eurovision i Stockholm med mästerverket "Fly on the wings of love". Sveriges bidrag var Roger Pontare. Vår favorit var det lettiska bidraget My star. Såhär i efterhand känns det som att vi var onödigt intresserade av Eurovision. Vi kunde typ alla låtarna utantill.

Det var extremt dåligt väder den sommaren, men det hindrade inte oss. Vi tog bussen till Rättvik för där fanns det nya roliga människor vi inte redan kände. Vi tältade på Lisas gård och gjorde låtsasdreads i Annas hår. Vi hittade på ofantligt kassa låtar, åkte till Finspång, lyssnade på Petter.

Efter sommaren började jag nian. Jag tyckte jag var så himla stor. Hade stenkoll på hur världen funkade. Gick igenom sjukt många makeovers i jakten på en egen stil. Inte mycket verkar som tur är ha fastnat på bild.

Vi lyssnade på Vitamin C den sommaren och försäkrade varandra om att vi alltid skulle vara bästa vänner. Just så blev det kanske inte, men vi är några stycken som fortfarande har kontakt. Det blev rätt bra ändå, livet.


Publicerat 2016-07-21 under Tillbakablickar

Vår delade kalender

Jag tror inte någon blir förvånad när jag säger att jag är extremt beroende av min kalender. Dels har jag kasst närminne så jag måste skriva upp precis allt jag lovat att jag ska göra. Dels mår jag inte bra när jag inte har full koll på vad som är planerat.

Nu är vi ju inte bara jag i familjen längre, så för några år sedan uppstod behovet av att ha något sätt att boka saker i bådas kalender samtidigt.

Så här har vi löst det:

Eftersom jag använde mig av Googles kalender redan innan så föll det rätt naturligt att fortsätta på det spåret. Det är ju föredömligt enkelt att sätta upp en delad kalender där, bara att gå in på inställningar och dela ut den. Just den biten var inte svår alls, och nu kan vi båda lägga in saker som vi ser båda två.

Låt mig dock berätta något som är i stort sett helt jäkla omöjligt: Synka in min jobbkalender som ligger i Exchange (Outlook). Jag har googlat så himla mycket på det här. Till slut valde jag programmet Gsyncit. Så det var ju inte omöjligt, jag behövde bara betala för det. Och ha jobbdatorn igång för att det ska synkas. Inte skitsmidigt.

Eftersom jag har en massa irrelevanta saker i min privata kalender så har jag valt att ha en separat för jobbsaker. Det innebär att jag inte får in något privat i jobbkalendern. Det är på gott och ont, men går rätt bra så länge jag behandlar Google som allsvetande och Outlook bara som ett ställe jag skapar mötesbokningar.

Såhär efter rätt många år så har även Jonas fått in rutinen att lägga in allt som berör mig i kalendern så att jag ser det och det är guld värt. De här typerna av saker har vi i den gemensamma kalendern:

  • Sånt som berör hela familjen (resor, besök osv)
  • Om någon av oss ska göra något som avviker från vardagsrutinerna (kvälls- eller helgaktivitet)
  • Frejas bokade tider. Jag har kollegor som har en kalender per barn, jag är lite frestad att sätta upp en egen till Freja snart eftersom det kommer bli mer sånt nu när hon börjar förskolan.
  • Städning, matkasse och annat återkommande
  • Matschemat
  • Föräldraledighet och semester

Publicerat 2016-07-20 under En enklare vardag

Gå på restaurang med ettåring

Det är ju klart annorlunda att gå på familjetillställningar nu än innan Freja kom. Igår var vi ute på restaurang med ett stort gäng släkt, och det var väl kanske inte det mest avslappnade vi gjort nånsin. Vi hade inte riktigt tänkt igenom hur vi skulle göra med att vi skulle äta senare än vanligt och inte vara hemma i vanlig tid för nattning så det blev lite improviserat, vilket tog på tankekrafterna.

Det verkade i och för sig inte gå någon nöd på Freja, trots att hon fick välling först och mat sen och det rådde stor osäkerhet kring om hon skulle sitta i stolen eller vagnen. Men vi var helt slut och bara satt och stirrade när vi kom hem (klockan kvart över åtta...). Det löste sig dock med lite godis och en bra film. Idag är vi nästan återställda!

Publicerat 2016-07-19 under Familj

Min snurriga lilla unge

Jag älskar semester! Nu är det ju i och för sig söndag så just den här dagen hade väl varit likadan om Jonas hade jobbat. Men nu har vi tre hela dagar till att umgås på innan jag ska jobba på torsdag!

Det har varit en klassiskt lugn dag idag. Jonas och Freja har lekt i sandlådan, vi har gått några shoppingsvängar och jag har pysslat lite i köket och vid datorn. Helt perfekt, tänk om livet alltid kunde vara såhär.

Freja har fått för sig den här veckan att det roligaste som finns är att snurra runt på stället. Hon har superduperkul och sen helt plötsligt blir hon jättesnurrig och ramlar. Man skulle kunna tro att hon skulle bli avskräckt av det men det verkar nästan som att hon tycker det är kul. Förutom när hon slår sig mycket, då vill hon gråta av sig lite i ett knä. Och sen ska hon ned och snurra igen. Barn är så logiska.

Gullfamiljen!

Gullfamiljen!

Ibland lagar man så god mat att man bara måste föreviga den. Så var fallet idag.

Ibland lagar man så god mat att man bara måste föreviga den. Så var fallet idag.

Publicerat 2016-07-17 under Familj

Swedhook universalkrok - recension

Vi har (precis som alla andra) ett pågående projekt med syfte att få ordning i förrådet. Osäker på om man ska kalla det projekt när det uppenbarligen aldrig kommer ta slut... Anywho så konstaterade jag senast vi var nere att vi har väldigt mycket outnyttjat utrymme på väggarna och i taket, och att det vore trevligt med någon typ av krokar så vi kunde hänga upp saker där. En googling senare hittade jag de här krokarna på smartasaker.se som kändes som det kunde vara något. Dessa har jag köpt för egna pengar.

Ja men det här ser ju ut som det skulle kunna funka.

Ja men det här ser ju ut som det skulle kunna funka.

Ah men kolla, det här är ju grymt! Vad kan jag mer hänga upp för nåt?

Ah men kolla, det här är ju grymt! Vad kan jag mer hänga upp för nåt?

Man kan hänga grejer i taket!

Man kan hänga grejer i taket!

Och på väggen! Orkade inte städa undan dock och göra det på riktigt, det tar vi en annan dag.

Och på väggen! Orkade inte städa undan dock och göra det på riktigt, det tar vi en annan dag.


Slutsats och betyg

Det här var precis vad vi behövde! De går att hänga överallt i förrådet och verkar hålla rätt mycket vikt. Kommer definitivt köpa fler såna här.

Idé

Pris

Nytta för oss


Publicerat 2016-07-17 under Hemmet, Test & recension

Våra familjemöten

Är det nånting jag har lärt mig i mitt yrke och av alla år som är engagerad i olika föreningar så är det detta:

Det är av yttersta vikt att man har regelbundna avstämningar och utvärderingar.

Har man inte det så kommer regler, rutiner och ansvarsfördelning sakta men säkert att falla i glömska och alla börjar göra på sitt eget sätt. Man börjar skapa sig egna förväntningar på de andra i gruppen. Det finns inget bra forum att ta upp problem och då växer de sig stora och blir mycket större än de varit om man diskuterat det på en gång.

Därför har vi regelbundna familjemöten hemma hos oss. Jag har skrivit om dem tidigare och nu tänkte jag dela med mig av vilken typ av saker vi diskuterar.

Vi har en stående bokning i kalendern för famlijemöte på söndag kväll, även om jag ska vara den första att erkänna att det inte är alla veckor det blir av. Men det är tillräckligt ofta för att vi ska se en nytta med det.

Familjen Branders agenda för familjemöte

Frejas rutiner
Här ser vi till att vi båda två har koll på Frejas rutiner. Det har varit extra viktigt eftersom vi har varit på hemma på halvtid båda två, vi vill ju såklart att åtminstone mat- och sovtider ska vara samma oavsett vem som är hemma.

Ansvar för Freja (schema)
Även fast hon börjar bli stor nu så kör vi på med att vi har olika “skift” då vi har huvudansvaret. Det blir mer och mer flytande såklart i och med att hon numera har egna åsikter om vad hon ska göra och med vem. Men, jag tror att det här är väldigt avgörande faktor för att minska på irritationen hemma. Vi vet precis vem som ska gå upp om hon vaknar på natten, vem som får sova ut på morgonen och vem som får deala med bajsblöjorna. 
Själva schemat eller vad man ska kalla det har vi ändrat hur många gånger som helst. Där är det verkligen viktigt att utvärdera kontinuerligt.

BVC och sånt
Vi ser till att båda vet om det är något besök hos BVC eller läkare inbokat och i så fall vad besöket gäller och om vi har något övrigt att ta upp.

Sköta hemmet
Vi ser till att vi är överens om vem som ska laga mat vilka dagar, vem som ska städa vad och vem som ansvarar för tvätt och sopor.

Ekonomi
Olika ekonomifrågor och ansvarsfördelning. Inför löning går vi igenom om vi har några planerade stora inköp kommande månad och hur ekonomin ser ut i övrigt.

Övrigt
Date nights, egentid, förskolan, ledighet/semester och sånt.

Fixalistan
Fixalistan är en lista där vi skriver upp allt vi vill göra i hemmet. Sånt som ska fixas, köpas, målas, sys osv. Vi går igenom den och ser efter så att den är rätt prioriterad och aktuell.

Kalendern
Mycket viktig punkt! Vi tittar över åtminstone kommande vecka (gärna längre) tillsammans och ser till att vi inte har dubbelbokat oss eller glömt att fråga om barnvakt.


Publicerat 2016-07-16 under En enklare vardag

Jobba hemifrån

Jag älskar att ha ett jobb som är lite flexibelt med tider och plats. Speciellt såhär på sommaren när jag ändå är själv så spelar det ju väldigt liten roll om jag jobbar hemifrån ibland, så det har jag gjort idag. Jag gick upp vanlig tid, dvs skittidigt, och var klar med mina timmar tidigt på eftermiddagen.

Min nyfunna ledighet valde jag att spendera med min lilla familj och våra vänner som har tillgång till en gräsmatta. Fantastiskt fin dag måste jag säga!

Nu är det fem lediga dagar på schemat innan nästa jobbdag och vi har inga som helst planer. Så himla skönt! Först och främst ska jag sova. Sen hoppas jag att vi kanske kan fixa lite hemma och hänga lite med släkt och vänner. 

Publicerat 2016-07-15 under Familj

Måla egna tavlor med barn

Jonas och Freja har ju som sagt haft en litet konstprojekt för sig de senaste dagarna, och nu är det klart! Jonas är klart mer kreativ än vad jag är, och kläckte idén att låta Freja måla med en tjock svart penna på canvas och sedan fylla i med färg.

När man bor granne med Panduro så är det ju rätt kort mellan tanke och handling så vi var iväg och köpte material och så har de pysslat med det i kanske två dagar(?). Det är ju lite oberäkneligt att involvera en ettåring men det har gått förvånansvärt bra. Förutom incidenten när hon kastade ut pennan från balkongen. Och att hon vägrade måla något annat än prickar på en av tavlorna så vi fick hjälpa henne lite på traven. Och att hela familjen har svarta fläckar överallt eftersom vi gav henne en permanent penna.

Det är Jonas som har färglagt och om jag förstod det rätt så är det dels akrylfärg, dels kritor och dels färgpennor. Nu pryder de tre tavlorna vår hall och jag blir sprudlande glad när jag går förbi dem!


Publicerat 2016-07-14 under Hemmet

Jobb, spraytan och Pokémon GO

Jahopp, då var det slut på minisemstern och jag är tillbaka på jobbet. Det är inte allt för betungande dock, har ju en femdagarshelg som stundar alldeles strax. Idag har jag suttit helt ensam hos kunden och bara betat av massa grejer, det känns riktigt produktivt.

Svängde in på spraytan på vägen hem. Det kanske är dags att byta ställe? Det jag går till ligger lite avigt till och dessutom är det andra gången jag fått vänta mer än en kvart trots att jag bokat tid. Helt ok med väntetid men det känns inte riktigt som att någon bryr sig om en när man sitter där och väntar och ingen ens berättar att det kommer bli försenat.

Till middag idag testade vi en ny rätt som nog kommer få en plats i matschemat, återkommer med recept! Sen pysslade Jonas och Freja lite med sitt konstprojekt de håller på med. Det gick toppen tills Freja slängde ned en penna från balkongen, så jag fick agera ninja och hoppa in på grannarnas uteplats för att hämta den. Ja, jag plingade på först, men de var inte hemma.

Jag har laddat ned Pokémon GO efter att läst den här eminenta guiden hos Teknifik. Kanske ska jag trotsa det lite halvkassa vädret och ge mig ut och testa. Har dock en sån fruktansvärd träningsvärk i låren efter att jag gått ut alldeles för hårt med kettlebellen igår så just nu känns det som att det får vänta.

Publicerat 2016-07-13 under Familj

Toastbags - recension

Göra toast direkt i brödrosten? Ja tack, tänkte jag när jag okynnesshoppade senast. Här är en mycket kort recension av Toastbags, som går att köpa på Coolstuff.se. Jag har köpt dem för egna pengar.

Ser ju fantastiskt ut!

Ser ju fantastiskt ut!

Lite breda... Aja, vi får väl vika in kanterna

Lite breda... Aja, vi får väl vika in kanterna

Hur tusan är det tänkt att man ska få plats med två brödskivor plus pålägg i samma brödrosthål? Vi behöver en annan brödrost.

Hur tusan är det tänkt att man ska få plats med två brödskivor plus pålägg i samma brödrosthål? Vi behöver en annan brödrost.

I väntan på att vi skaffar en annan brödrost kan man använda dem till att bära vatten i. Sjukt vattentäta i alla fall.

I väntan på att vi skaffar en annan brödrost kan man använda dem till att bära vatten i. Sjukt vattentäta i alla fall.


Slutsats och betyg

Har man en brödrost med bredare hål än vad vi har (våra är knappt 3 cm) så kan det här säkert funka jättebra. Påsarna sluter ju uppenbarligen tätt så risken att det blir ost och grejer i brödrosten känns liten. Man bör kunna använda dem till andra saker än toast också, t ex att tina pizzabullar (också för tjocka för vår rost tyvärr).

Idé

Pris

5-av-5.png

Nytta för oss

Publicerat 2016-07-13 under Test & recension, Mat

En enklare vardag - Kläderna

Det tar skitmycket energi att bestämma vad man ska ha på sig. Jag pallar inte sånt. Det är nästan aldrig kul och nästan alltid jobbigt. Min bästa taktik för att klara mig utan att behöva ta sådana beslut är tvådelad:

Hemma

Jag har en dotter som är ett och ett halvt. Det är ingen poäng att försöka ha någon sorts stil när jag är ledig, allt blir bara smutsigt på en gång. Men, om jag inte bryr mig alls, så kommer jag ofrånkomligen att ha på mig grå mjukisbyxor och T-shirt varje dag. Lite bättre än så kändes det som att jag skulle kunna åstadkomma.

Nyckeln för mig är att skaffa kläder där allt passar ihop med allt och inget är dyrt eller känsligt på något sätt. Därför har jag i min hemmagarderob följande färger: Vitt, svart, grått, blått, militärgrönt. Punkt. Typer av plagg som är oumbärliga:

- Oversize linne
- T-shirt
- Långärmad T-shirt/tunika
- Jeans
- Leggings
- Träningstights i olika längder
- Sneakers (viktigt att de i nödfall går att ta på utan att böja sig eller ta hjälp av händerna)
- Shorts
- Sport-BH
- Stora mysiga stickade tröjor

Det är fullt möjligt att se helt OK ut genom att kombinera vad som helst av de här plaggen, vilket innebär att det bara är att ta det som ligger överst på morgonen och slänga hela outfiten i tvätten på kvällen.

Mina kriterier för vardagskläder just nu är: billiga (Club XPRS är ett bra tips om man har vägarna förbi), ska gå att torktumla. Typ.

Jobbet

Det är här det börjar bli lite nördigt, för nu kommer Excellistan in i bilden. Jag har lagt ned rätt mycket tid på att identifiera de typer av plagg jag vill ha i min jobbgarderob.

Sedan har jag gjort en lista med alla möjliga (och rimliga) kombinationer. Den använder jag mig av på så sätt att jag varje dag tar på mig det som står överst på listan och sedan flyttar jag hela listan ett steg så att den raden hamnar längst ned.

Detta dessutom i två versioner, en för höst/vinter och en för vår/sommar. Men det funkar faktiskt himla bra! Jag känner mig alltid välklädd. Jag impulsköper aldrig den här typen av kläder utan uppgraderar och byter sakta ut i den takt ekonomin tillåter. Jag behöver inte tänka, om jag inte vill. Det finns ju inget som hindrar att jag tar på mig något annat än det som står i listan om jag känner för det.

Det här med jobbkläderna tänker jag fördjupa mig i senare då det förtjänar ett eget inlägg.


Publicerat 2016-07-12 under En enklare vardag

Tillbaka på hemmaplan

Alltså visst det var ju jättekul på landet igår. Men vad i hela friden är grejen med alla dessa myggbett? Det kliar överallt på hela kroppen, och jag har fått flera på såna där skitjobbiga ställen, typ fötter och händer. Det verkar som att Freja kanske klarat sig dock, det vore ju en välsignelse.

Nu är vi hemma igen. Vi passade på att åka när Freja skulle vila efter lunch och det gjorde vi nog rätt i. Hon sov i stort sett hela vägen och verkade inte må dåligt alls. Älsk på Postafen alltså! Jag är väldigt glad över att vi kommer kunna åka lite längre med bil trots allt och inte fastna här i Stockholm. Det hade varit väldigt sorgligt att inte känna att vi kunde åka till Falun där min familj finns.

Efter middagen - som bestod av pulled pork, för vi är sådana som har sånt i frysen - så har vi myst och kollat på film. Eller Jonas kollade på filmen, jag sov mest. Den var säkert bra. Nu är klockan tio på kvällen, men jag tänker faktiskt inte gå och lägga mig. För det är semester och det betyder att jag får sovmorgon varannan dag! Lyckoruset!

Publicerat 2016-07-11