Familj

Allt du behöver för bebisens hygien

Innehåller annonslänkar ?

När en bebis flyttar in för första gången är det också en helt ny flora av hygienprodukter som invaderar badrum och skötbord. En hel del grejer var helt nya för mig, jag hade ingen aning om att det fanns speciella bomullspinnar för barn, att koksaltlösning är guds gåva till snoriga bebisnäsor eller något som heter pysventil skulle komma att bli avgörande för en ledsen liten skrutt.

Här kommer en lista på saker som är mer eller mindre livsnödvändiga för oss under den första tiden. Spring inte och köp allt innan barnet kommer (de har en tendens att ha olika behov, nämligen) men det kan vara bra att veta att det finns. Och om du letar efter bra presenter till blivande föräldrar så kan du hitta några guldkorn i den här listan, för även om det kanske känns tråkigt att ge bort hygienprodukter så är chansen stor att de kommer skicka dig en tacksamhetens tanke en sen natt när behovet plötsligt uppstår.

Byta blöja

En skötbädd är en bra start. Den här typen har vi, den funkar jättebra och har gjort sedan Freja var nyfödd för två år sedan.

Blöjor behövs såklart. Vi använder Libero Comfort, av ingen annan anledning direkt än att jag tycker Pampers luktar illa och det var liksom de två märkena vi visste om. Sen äger vi också 3 stycken tygblöjor från Retropi som jag försöker komma igång med för att se om vi kanske ska köpa fler såna.

Köp inte för många blöjor i små storlekar! Bebisen växer så himla snabbt att de blir för små innan du hinner blinka. Ska du bunkra så gör det med storlek 3, då brukar det ha lugnat ned sig lite med tillväxten. Förresten, visste du att blöjor är mycket billigare i Norge?

Sen behövs något att göra rent med, och där finns det en uppsjö av alternativ. Tvättlappar i papper eller tyg, färdiga tvättservetter, små handdukar eller bara skölja av bebisen under handfatskranen är några olika.

Salva till rumpa och ljumskar: Bepanthen för när det bara är lite rött, och Inotyol för när det är lite värre.

Och så ett paket pysventiler att ha tillhands när bebis antingen är gasig eller har problem att bajsa.

Bada

Även om vi har badkar så gillar jag att använda en badbalja när de är pyttesmå. Det är inte nödvändigt, men vi köpte en efter ett första misslyckat försök att bada Freja i handfatet och det funkade mycket bättre. Jag tyckte vår balja var bra innan jag upptäckte att det finns hopvikbara, så nu skulle jag hellre haft en sån men det känns inte riktigt som ett bra motiverat inköp.

Och så en badstol. Det är bästa uppfinningen! Tips är att lägga en liten handduk i stolen så blir den inte så hal.

Babyolja i badvattnet är den enda produkten som behövs i början (beror väl lite på hur mycket hår bebis har, långa kalufser kanske ska schamponeras). En handduk på det så är det klappat och klart.

Övrigt

bada nyfödd
Publicerat 2017-04-25
Familj

Bebiskläder med applikationer

I mars visade jag upp mitt första bidrag till Monthly Makers någonsin. Det var ett ganska ambitiöst projekt, milt sagt, så nu i april tänkte jag ta det litet lugnare. Men jag vill ändå vara med, för det var förbaskat kul att ha en anledning att skapa något och en deadline att förhålla sig till.

Den här gånget är temat DJUR. Jag är ju lite bebisfokuserad just nu av förklarliga skäl så jag bestämde mig för att piffa upp några av Ellens helvita bodys (är det bara vi som typ endast har vita bebiskläder?). Tanken är att Freja ska få matchande tröjor, men det har jag inte riktigt hunnit med än.

applikationer på barnkläder

Det var en utmaning att fundera ut djur med tillräckligt enkel siluett. Hjärnan är lite mosig just nu så jag ville hålla det simpelt, utan en massa detaljer eller olika färger eller så. Sen har bebisar en tendens att ha byxorna rätt långt uppdragna, så jag satsade på breda motiv snarare än höga. Synd, för en giraff hade varit rätt fett. Till slut blev det i alla fall en elefant, en val och en fjäril. Ifall inte det var tydligt på bilden liksom.

egna applikationer

Själva bodysarna (bodiesarna?) hade vi alltså redan. Tygerna köpte jag på Panduro, för det var lättare än att gräva fram tyglådan ur förrådet. Om jag nu har en tyglåda? Jag tror det. Det var ett tag sedan jag var i förrådet.

applikationer för hand

Symaskinen fick vila den här gången. Dels på grund av att den också bor i förrådet, men mest för att den enda tid jag har att göra något nuförtiden är mitt i natten när Ellen vägrar sova någon annanstans än i bärsjalen, så jag valde att handsy applikationerna med langettsömn. Handsömnad är väl kanske inte riktigt min starka sida, men det är ju charmigt när det ser hemmagjort ut kan jag tycka.

sy applikationer

Det är lite värre dock att man kan se redan nu att det kommer fransa sig i tvätten (dessutom glömde jag förtvätta tygerna så det blir skoj att se vad som händer med dem efter en sväng i 60 grader). Men Ellen har väl ändå växt ur de här kläderna typ imorgon, så det gör inte så mycket. Det var lättare än jag trodde att göra egna applikationer, det ska jag göra igen!

Publicerat 2017-04-24

Vecka 16 - Den där jag äntligen kollade på Skam

Wow, dagarna flyter verkligen ihop just nu. Jag får lov att titta i kalendern och på instagram för att överhuvudtaget ha koll på vad jag gör i veckorna. Jag börjar få lite grann kläm på det här med att vara tvåbarnsmorsa. Inte mycket, men lite. Det känns inte lika överväldigande med morgonracet och hämtning på förskolan, men det kan också vara för att jag är lite för trött för att bry mig.

Det går upp och ned med Ellens sömn, och följaktligen min. Vissa nätter vägrar hon göra något annat än att sitta på mig eller i sjalen, andra går det toppen att sova själv och bara vakna för att äta. De där nätterna då hon vägrar, då går jag upp och försöker få något gjort medan jag har henne i sjalen. Det är lättare att hantera mentalt att jag inte sovit om jag tycker att jag åstadkommit något istället för att ha legat i sängen och försökt sova.

Vi har budat på ett hus också, men det blev alldeles för dyrt på en gång. Egentligen lika bra, för det smarta vore att bo kvar här i lägenheten så länge det går, för vi har så låga kostnader. Men jag vill ha en gräsmatta damnit!

I fredags var jag äntligen iväg någonstans för första gången på länge, det blev ett traditionellt häng hos Denice med lunch och bebisgos. Jag har egentligen fler jag vill hälsa på, men eftersom Jonas tar bilen på dagarna nu blir det svårt att komma iväg. Och även om jag skulle haft bilen så är det inte alla dagar jag är tillräckligt pigg för att våga köra. Jag hoppas på att det blir ändring snart på den fronten dock, för jag vill faktiskt bebishänga nu när jag har ett gäng jag tycker om som är lediga samtidigt som jag är.

Veckans serier/filmer

Den här veckan tog jag tag i det. Skam alltså. Det är ju sjukt att jag inte sett den förrän nu, men nu är jag up to date. Sedär en fördel med att vara vaken hela nätterna.

Veckans mest lästa inlägg

Mitt försök att vara lite skojig togs väl emot - om småbarn skrev skräckhistorier lästes mest i veckan. Kanske ska börja skriva humorblogg istället.

Veckans träning

Lol. Nä men det har väl kanske inte blivit speciellt mycket träning alls den här veckan. Jag måste komma igång med Mammamage, det hjälpte så bra efter att Freja föddes och jag behöver verkligen få tillbaka lite styrka i kroppen. Jag har inte orkat promenera så mycket som jag velat heller.

Veckans bild

En vän, två bebisar.

En vän, två bebisar.

Publicerat 2017-04-23
Blandat

Jag lider också av social bakfylla

Socialt bakis, det kan ju vara det bästa begreppet som någonsin myntats. Näst efter affektionsinkontinens, men det ska vi tala om en annan gång. Socialt bakis, det är ångesten som uppstår när man varit ute och umgåtts med folk och haft det trevligt, och väl hemkommen börjar analysera exakt hur de där konversationerna gick egentligen - för att snabbt komma fram till att man sagt riktigt dumma grejer och alla måste tyckt att man är en puckad typ.

“Man” i stycket ovan, det är såklart “jag”. Det här är lätt ett av mina största problem. Det kvittar hur många gånger jag intalar mig själv att jag inte är centrum i andra människors universum. Att det rimligen måste vara så att folk tycker att jag är konstig ungefär lika ofta som jag tycker andra är konstiga - vilket är sjukt sällan och kräver ett ganska udda beteende.

Ibland kan jag minnas något jag sagt eller gjort för massor med år sedan, som jag nu med fler levnadsår under bältet inser var fel, dumt eller skumt. Åh ångesten när det händer! Så himla pinsamt. Som att någon annan kommer ihåg det. Som att det är totalt rimligt att den där snubben som jag självsäkert skulle visa hur man hackar vitlök på en tillställning när jag var 18 (och som visade sig vara kock) tänker på mig varje dag och ba “Gud vilken märklig tjej”.

Eller den där gången när jag plötsligt insåg att en som jag satt och pratade med på en fest var med i ett band som jag gillade. Men vi hade liksom kommit så långt i samtalet så det hade varit konstigt att nämna det då (egentligen inte inser jag nu, men då var det av någon anledning helt orimligt för mig). Så det logiska var såklart att inte säga något när jag kom på det, utan istället vänta tills det var dags att dra och då endast säga “Jag vet vem du är” och gå därifrån. Ok, det var nog ganska konstigt gjort av mig just då, men jag tvivlar på att personen i fråga ligger sömnlös över den interaktionen såhär 10 år senare.

Eller det här att jag tyckte detta var en rimlig hårfärg (önskar dock jag hade kvar den där hoodien):

Hej hej vardag skrev om det här på sin Instagram för ett tag sedan, och fick en massa kommentarer om igenkänning. Det är såklart skönt att få veta att jag inte är ensam om att känna såhär. Men hur sorgligt är det inte? Att vi är så många som inte tycker det är odelat kul att gå på tillställningar eftersom vi måste deala med detta sedan. Att det säkert finns fler än jag som valt (så många gånger) att inte ta kontakt med den där trevliga personen jag träffade i något sammanhang och som jag gärna skulle bekanta mig mer med, för hen tycker ju garanterat att jag är skitskum och det blir ju sju resor värre om jag nu skulle höra av mig också och liksom förutsätta att jag är någon sorts person som någon annan skulle vilja umgås med. Så många vänskaper som aldrig blev till, tänker jag.

Någon mer som känner igen sig i detta? Du kanske rent av haft det såhär men kommit över det - väldigt nyfiken på att höra hur i så fall!

Publicerat 2017-04-22
Hemmet

Stickade disktrasor

Runt årsskiftet googlade jag en del på hur man kan sänka sina levnadskostnader, som man ju gör när det är nytt år. En sak som jag hittade då var att använda mer hållbara disktrasor än Wettexdukar. Disktrasor har aldrig varit en av våra större hushållsutgifter, men jag tänkte att många bäckar små och bestämde mig för att sticka egna.

Det var ett riktigt enkelt projekt som tog ungefär en TV-kväll i anspråk, och jag blev positivt överraskad av resultatet. Stickade disktrasor är nämligen mycket bättre än Wettexdukar. Det blir liksom en struktur på dem som är jättebra att när man ska skrubba bort fläckar. Och så luktar de mycket trevligare. Och är lite snyggare. Och jag fick välja färg helt själv, så jag slipper störa mig på att det är 4 olika färger i ett 4-pack vanliga disktrasor.

Vi har två stycken som vi byter mellan varje vecka. Den smutsiga tvättar vi i 60 grader så blir den som ny (går utmärkt att torktumla för övrigt). Jag vill sticka fler dock eftersom det går så snabbt, så det finns risk att typ alla jag känner kommer få disktrasor i present framöver. Och sen blev jag lite inspirerad av Plånbokssmart att sy tygrondeller att ha istället för bomullspads, så det är nog också ett framtida projekt,

Instruktioner

Material: Bomullsgarn (t ex Järbo Soft Cotton eller DROPS Paris).
Stickor: 4.5-5 mm, det är inte så noga.

Börja med att välja ett mönster. Det är ganska bra för den där strukturen jag pratade om att göra något med lite blandat aviga och räta, även om det säkert funkar med vanlig rät- eller slätstickning också. Här kan du hitta färdiga beskrivningar, och tänk på att detta är ett ypperligt tillfälle att testa nya tekniker som ligger lite utanför din comfort zone.

Lägg upp det antal maskor som känns bra för dig (du kanske får testa dig fram till en bra storlek). För mig funkar det fint med ungefär 30-35 maskor. Sen är det bara att sticka på! Jag tror det är bra att göra två kantmaskor som det är på beskrivningarna i länken ovan, det skapar en del stadga.

Har du stickat disktrasor? Eller virkat kanske? Vilket är ditt favoritmönster? Tycker du det låter som en vettig gå bort-present eller är det skumt?

sticka disktrasor
Publicerat 2017-04-21
En enklare vardag

Samla information med Evernote

Det finns såna sjuka mängder information på internet. Varje dag läser jag massor med saker som jag vill spara på något vis - kanske ett intressant recept eller ett boktips, eller något pyssel jag vill testa på i framtiden.

Kruxet är ju att det behövs ett bra ställe att spara den här typen av information på. Och någon typ av rutin för att komma ihåg att jag sparat på den. Det här har jag löst med tjänsten Evernote och någonting som jag kallar för min månadsgenomgång.

Evernote

Samla in

För att komma igång med Evernote behöver du först skaffa ett konto. Det finns betalda varianter men basversionen är gratis och räcker långt. När du har ett konto är det dags att se till att göra det lätt för dig att samla in information. Jag har appen installerad på telefonen och dessutom tillägget Evernote Web Clipper i min webläsare. Då kan jag snabbt spara det jag vill oavsett var jag läser det.

Strukturera

Det behövs någon sorts struktur i systemet. Här kan man lägga ned hur mycket tid som helst om man vill, Evernote har bra möjligheter att tagga information på olika sätt. Jag har provat olika angreppssätt på det här och kommit fram till att det som passar mig bäst är att helt enkelt ha ett antal olika anteckningsböcker för olika ämnen, lite som kategorierna här på bloggen.

Här är några ämnen som används flitigt just nu:

 • Barnböcker
 • Bloggen
 • Boktips
 • Effektivitet
 • Ekonomi
 • Film och serier
 • Föräldraskap
 • Mat
 • Presentidéer
 • Pyssel och handarbete

Månadsgenomgången

Här kommer ett rätt viktigt steg för mig: Jag behöver gå igenom det här ibland. Det är ingen vits att bara spara på sig saker - jag kommer aldrig komma ihåg att jag sparat det om jag inte tittar på det med jämna mellanrum.

Därför gör jag en gång i månaden en liten översyn av saker och ting, bland annat det jag har i Evernote. Förr hade jag en ambition att titta igenom allt vid den här genomgången, men det hinner jag inte längre. Därför tar jag en kategori per månad. Det jag gör är att läsa igenom varje anteckning jag sparat och kolla av en liten checklista:

 • Är det fortfarande relevant?
 • Går det att jobba på rubriken och texten så jag snabbt förstår syftet med anteckningen?
 • Är det något som ska göras i närtid? I så fall lägger jag till en punkt i Todoist.

Varför är det här bra?

För mig är det toppen att använda mig att en separat tjänst för att spara på allt sånt här som är referens snarare än något som går att göra. Jag vill inte att det ska ligga och skräpa i Todoist, där ska det bara finnas saker som faktiskt ska göras.

Att spara på informationen gör att jag inte behöver komma ihåg den aktivt. Hjärnan slipper alltså spendera energi på tankar som "Den där boken verkar bra, den ska jag komma ihåg att köpa någon gång".

Att gå igenom alla anteckningar regelbundet hjälper mig att plocka upp det som blivit relevant nu, kanske flera år efter att jag sparat ned det. Samtidigt är det en liten inspirationsboost varje gång jag gör genomgången, jag blir ofta sugen på att ta tag i något projekt jag hittar.

Till sist så finns ju listorna alltid där, lätt tillgängligt från både datorn och telefonen. Det betyder att jag har informationen nära till hands om jag exempelvis skulle behöva ett filmtips eller står i mitt i en bokrea och undrar vad jag ska leta efter.

Använder du Evernote eller någon liknande tjänst? Hur ser ditt upplägg ut?

Publicerat 2017-04-20
Blandat

Mina bästa Facebook-grupper

När man spenderar stora delar av sin vakna tid (och stora delar av den tid man skulle sovit också för den delen) med att sitta rakt upp och ned med en bebis sovande på sig, då är man tacksam för sociala medier. Så att säga. Bland annat hänger jag i en hel del olika grupper på Facebook nuförtiden. Här är några av mina favoriter!

Förresten, när du ändå är på Facebook och hänger - passa på att gilla min sida!

bra grupper på facebook

Economista - Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi

För vem: Dig som vill få lite mer koll på privatekonomin (eller för dig som redan har koll). Den här gruppen är full med bra tips och svar på frågor som du inte ens visste att du hade.
Direktlänk >>


Dr. Status

För vem: Alla som gillar att skratta åt skärmdumpar på andras statusuppdateringar.
Direktlänk >> 


Kodapor utan cis-män

För vem: Utvecklare/programmerare/fulhackare som inte är cis-män. En avknoppning från den stora gruppen Kodapor.
Direktlänk >>


Frihetsprenörer - för frihetstörstande entreprenörer

För vem: Etablerade eller aspirerande egenföretagare/entreprenörer som vill diskutera med likasinnade.
Direktlänk >>


Pretty Awesome

För vem: Skönhetsnördar.
Direktlänk >>


Heja livet!

För vem: Unga kvinnor som vill vara en del i ett peppande nätverk.
Direktlänk >>


Vilka är dina bästa grupper på Facebook?

Publicerat 2017-04-19

En önskelista

8 timmars sammanhängande sömn
2 timmar kortare nattningar
20 grader varmt
1 uteservering
3 öl (minst)
1 hus med gräsmatta
7 böcker att läsa ostört
40 grader varmt bad med bubblor
5 personer (en för varje dag i veckan) som kan stå utanför förskolan med Ellen så jag kan hämta Freja utan att komma upp i maxpuls
6 extra timmar på dygnet att fördela på diverse hobbies
2 kg lösgodis

Publicerat 2017-04-18
Familj

Vecka 15 - Tillbaka till vardagen

Det känns som den här veckan varit helt otroligt lång. I måndags började Jonas på sitt nya jobb och de första tre dagarna på veckan bestod bara i att lära sig den nya vardagen. Sen blev det plötsligt påsk och en massa ledigt igen! Inte mig emot, det har varit underbart att ha familjen hemma.

I torsdags hängde Freja med sin farmor, som dessutom hämtade på förskolan. Plus att Jonas jobbade halvdag. Det gjorde nog gott för alla inblandade och jag passade på att åka till MoS för lite shopping på eftermiddagen. Eller egentligen åkte jag mest för att jag ville sitta på en stol själv och äta frozen yoghurt, men jag hittade faktiskt ett par jeans också.

Fredagen bjöd på besök från Jonas kusin med familj, sen lite snö och hemlagad pizza till middag. Förra gången vi lagade vår egna pizza så gjorde vi en egen deg och tomatsås. Nu när vi hade pizzakit igen så insåg vi att vi verkar skämt bort våra smaklökar, för både jag och Jonas tyckte att pizzan var rätt tråkig. Så var det med det, egen deg framöver alltså.

Igår åkte vi till Västerås för att hälsa på min kusin i deras nya hus som jag blev galet avis på. Sjukt bra planerat hus som gjort för att ha en massa gäster, och så mitt i det mest barnvänliga område jag sett - bara lekplatser överallt! Och egen liten sandlåda på tomten till Frejas stora lycka. Det blev påskmat och kladdkaka och mitt första glas bubbel sen typ vårt bröllop tror jag. Finfin dag på alla sätt och vis.

En lugn och skön påsk har det blivit och jag har verkligen njutit av att ha hela familjen hemma. Och så får vi ju vara lediga imorgon också! Sen är det en "riktig" vecka innan kortvecka igen, för första maj är en måndag i år. Åh vad jag gillar våren och alla random helgdagar.

Veckans serier/filmer

Fortsatt dåligt på den här fronten alltså. Jag har sett ytterst lite till på The Get Down. Jonas som har kvällspasset med Ellen har kollat desto mer tror jag och klagar nu på att han inte har något att se, för alla serier han följer är han ikapp med. Har du något förslag till honom?

Veckans mest lästa inlägg

Den här guiden till att överleva med åksjuka barn har fått ett litet uppsving trots att den är några veckor gammal. Av det som faktiskt skrivits den här veckan har påskpysslet varit populärast.

Veckans bild

En ganska representativ bild för den här veckan. En hög med bebisattiraljer i en fåtölj. En bebis som gör miner. En pappa och en tvååring som leker, och så D-dropparna som alltid måste stå framme för annars glöms de garanterat.

En ganska representativ bild för den här veckan. En hög med bebisattiraljer i en fåtölj. En bebis som gör miner. En pappa och en tvååring som leker, och så D-dropparna som alltid måste stå framme för annars glöms de garanterat.

Publicerat 2017-04-16

Smart hängare - Recension

Att förvara smycken är ju ett ständigt gissel, kan jag tycka. Speciellt halsband och annat som helst ska hänga. Min lösning har länge varit att hänga dem på en galge i garderoben, men som alla som provat samma sak vet så blir det en ständig fysikuppgift då man måste hänga exakt rätt så det inte blir obalanserat.

När jag sprang på den här hängaren tyckte jag den såg väldigt lovande ut, så jag bestämde mig för att köpa hem en och testa. Sen låg den i en låda i ett halvår innan Jonas till slut störde sig tillräckligt mycket på att jag inte monterat upp den så han gjorde det åt mig. Det är kanske inte en taktik att rekommendera om man vill ha ett trivsamt förhållande, men det blev ju gjort utan att jag behövde göra det så det är en win i min bok.

Anywho så är den här hängaren riktigt bra! Konstruktionen är himla smart, så det går att ta av och hänga på allting individuellt utan att det trasslar sig. Och så slipper man den där balansakten. Jag har storlek small och den räcker bra till mitt minimala smyckesbestånd.

förvaring smycken

Slutsats och betyg

Absolut, den här kan jag rekommendera. Den löste problemet jag hade på ett bra sätt och sitter bra på väggen i min garderob.

Idé

5 av 5

Pris

5 av 5

Nytta för oss

5 av 5
Publicerat 2017-04-15
Blandat

Checklista när bebisen är född

Det är en del att hålla koll på när man får en ny liten familjemedlem. Lustigt nog är det lättare att hitta information om vad man ska packa i BB-väskan än vad det är att hitta en bra lista på allt det praktiska som ska göras när liten väl är född. Så jag tänkte att jag passar på att sammanställa en sådan lista nu när vi ändå är mitt uppe i allt det.

viktiga saker att komma ihåg med en nyfödd

Ringa BVC

Det här verkar som att det är lite olika var i landet man bor, men hos oss behöver vi själva ta kontakt med BVC för att skriva in barnet där. Det gör man på en gång när man kommit hem. Första besöket brukar vara ett hembesök när bebisen är runt en vecka gammal, sedan får man komma till BVC för alla efterföljande kontroller.

Försäkringskassan

Att skicka in moderskapsintyg och anmäla föräldrapenning gör man oftast innan bebisen är född, men nu är det dags att ansöka om föräldrapenning. Det gör du lättast genom att logga in på Försäkringskassans hemsida, där du även hittar mer information om föräldrapenningen.

Barnförsäkring

Även om de flesta gravidförsäkringar gäller tills barnet är 6 månader är det bra att teckna en barnförsäkring på en gång. För oss har försäkringsbolaget där vi haft gravidförsäkringen hunnit kontakta oss om barnförsäkring båda gångerna innan vi har hunnit kontakta dem, men skriv upp det på listan!

Skatteverket

Du behöver inte anmäla att barnet fötts till Skatteverket, det gör de redan på förlossningen. När ni kommit hem så kommer en blankett på posten där barnets namn ska fyllas i och så ska den skickas in.

Faderskapsintyg och anmälan om gemensam vårdnad

Om ni inte är gifta behöver ni skriva ett faderskapsintyg och göra en anmälan om gemensam vårdnad.  När Freja föddes var vi fortfarande sambos, då tog vi själva kontakt med familjerätten och fick komma dit och skriva på papper. Det gick snabbt och smidigt och vi behövde inte svara på några pinsamma frågor om Jonas verkligen var barnets pappa. När man är folkbokförd på samma adress så är det tydligen en ren formalitet.

Efterkontroll hos MVC

Ca 6-8 veckor efter förlossningen bör man gå på efterkontroll hos MVC. Den bokar man själv och vad jag kommer ihåg bestod den av ett kort samtal och en gynundersökning.

Kö till förskolan

Bor du i en kommun där det är brist på förskoleplatser är det en bra idé att ställa barnet i kö till förskolan så fort det bara går. Vi fick dock rådet att vänta tills den gemensamma vårdnaden gått igenom eftersom man tydligen måste göra om det då annars(?). Om ni fått gemensam vårdnad ser ni snabbast när ni loggar in på Försäkringskassan, om den andra föräldern fått sina föräldradagar så ni gemensam vårdnad.

Eftersom är jag är informationsjunkie har jag samlat på mig en massa vetande om såna här saker. Det mesta är inte relevant för mig längre, så ställ gärna frågor om det är något du undrar så kan jag få användning för mina kunskaper! Fyll också gärna på i kommentarerna om jag har glömt något.

Publicerat 2017-04-14
En enklare vardag

Beställa hem mat

Vi har några rutiner här hemma som är liksom grundpelarna i att göra vår vardag lite enklare. Jag har skrivit om det mesta, men innehåll i en blogg försvinner ju snabbt så jag har valt att lyfta ut vissa saker till egna sidor - för de är faktiskt himla bra.

Nu finns det en ny sån sida: Hemleverans av mat. Där hittar du hur vi gör när vi beställer hem matvaror för att se till att vi inte får slut på livsviktiga saker som krossade tomater och blöjor. Som bonus bjuder jag även på vår egna inköpslista med basvaror - såklart anpassad efter våra behov men en bra bas för er som vill ta fram en egen. 

Klicka här för att komma till sidan!

beställa hem mat
Publicerat 2017-04-13
Familj

En vanlig dag med en nyfödd

Tänk att det bara är en månad sedan jag skrev om en vanlig dag under sjukskrivningen. Tänk att det redan är en månad. Tidsuppfattningen sätts lite ur spel när det kommer nya personer till världen...

Det är inte mycket som är sig likt, trots att jag fortfarande mest bara är hemma. Jonas har börjat jobba igen (på nytt jobb!) och Freja är tillbaka på förskolan. Så det är jag och Ellen som hänger mest på dagarna, och då ser det ut ungefär såhär:

Natten

Man kan inte räkna med något när det gäller hur natten ska se ut. Nu har Ellen lyckats sova själv några timmar i streck i alla fall, men det kan ju ändras snabbt. Det är jag som tar alla uppvak på natten - för jag vaknar ändå så jag kan lika gärna göra det. En bra natt sover vi en hel del.

Full fart från början

Halv sju väcker jag Jonas, så får han ta över ansvaret för Ellen medan jag tar en kvart till att duscha och klä på mig. Sedan är det Jonas tur att göra samma sak (det vill till att vi inte försover oss!). Vid sju väcker vi Freja, så får hon välling och kläder. Halv åtta måste Jonas åka till jobbet - vilket är himlen jämfört med hur det var förut när han hade över en timmes pendlingstid enkel väg!

När Jonas åkt försöker jag jonglera att ta hand om Ellen och göra Freja klar för förskolan så gott det går. Det är väl blandad framgång än så länge... Det gick i varje fall väldigt snabbt att avskaffa samtliga regler om var man äter och har olika typer av kläder på sig. Idag åt Freja en macka i vår säng framför Pippi på TV samtidigt som jag krängde på henne ytterkläderna.

bärsjal

Sen är det lämning, vilket går relativt smidigt ändå förutsatt att det går att övertala Freja att åka vagn. Ellen har än så länge den goda smaken att somna i vagnen så hon gör inte så mycket väsen av sig. Just nu får hon vänta i vagnen utanför kapprummet när jag lämnar och hämtar, vill inte ta in henne till alla bakterier.

Mellantiden

Några timmar mitt på dagen är det alltså bara jag och Ellen hemma. Då ser jag till att det finns grejer till middagen, vilket kan innebära att vi behöver gå och handla. Och så ska jag äta, och så ska Ellen äta, och så byter vi några blöjor och lite kräkskläder. Nånstans mitt i det petar jag ut ett blogginlägg och en bild på Instagram. Sen är klockan plötsligt tio i tre och vi måste springa iväg till förskolan.

Eftermiddagen

Vi har två timmar mellan att jag hämtar Freja och att det är dags för matlagning. Gott om tid, tycker jag varje dag, så jag är superoptimistisk och säger till Freja att hon får gå själv hem och att vi kan titta på stenar på vägen. En timme senare när vi kommit halvvägs ångrar jag mig alltid.

När vi väl kommit hem så brukar Freja få frukt och så vill Ellen äta, sen leker vi någonting och sen kommer Jonas hem vid kvart i fem (himlen igen!). Jag lagar maten, för då är jag lite trött i huvudet och vill gärna vara tyst i fem minuter.

Kvällen

Efter middagen är det många olika intressen som ska tillgodoses. Vi vill att Freja ska sova, hon vill leka, jag vill hinna göra något annat än att ta hand om barn och Jonas vill nog landa lite. Här är vi lite vilse fortfarande, vi testar oss fram men har inte hittat vad som är bäst. Det lutar åt att jag kommer ta ut Ellen på promenad när Freja ska lägga sig. På så sätt blir det lite lugnare för alla, och som bonus får jag lite motion.

Eftersom nätterna är lite oberäkneliga så försöker jag sen komma igång med min kvällsrutin vid åtta, så jag kan gå och lägga mig senast nio. Då tar Jonas hand om Ellen några timmar och förbereder morgondagen. Jag tror att han kanske spelar lite TV-spel också, eller kollar på TV. Jag hoppas det i alla fall.

bebis

Så kul har vi det här hemma just nu! Hur ser dina dagar ut?

Publicerat 2017-04-12
Blandat

En titt i backspegeln

Det verkar som att april är en månad när jag blir nostalgisk. Fick nämligen för mig att jag skulle göra någon sorts tillbakablick idag, så jag tittade i arkivet från förra april och tittade det här inlägget där jag gör en tillbakablick... Så varför inte, vi kör samma sak igen. Här är vad jag gjorde för 5, 10, 15 och 20 år sedan.

April 2012

Jag vet att jag jobbade på Svensk Byggtjänst, och att jag lade mycket tid på cheerleadingen. Mer än så kan jag inte säga, för jag har inga som helst foton i någon mapp och det enda som står på bloggen är den här listan över vad jag gjorde en random dag. Så himla tråkigt, idag är jag väldigt ledsen att jag inte prioriterade bloggen där under några år.

DM i Västerås i mars, det är ju typ april. Jag är hon i den märkliga orange kjolen.

DM i Västerås i mars, det är ju typ april. Jag är hon i den märkliga orange kjolen.

April 2007

Det här är en av de mest betydelsefulla månaderna för hur mitt liv som ung vuxen kom att te sig. Precis i slutet kom det sig nämligen att den relation jag var i då tog slut, vilket ledde till en lite vilsen sommar i gott sällskap med Denice, vilket i sin tur födde det ytterst impulsiva beslutet att flytta till Uppsala och börja plugga där istället för i Borlänge där jag precis börjat på ekonomprogrammet.

Föga förvånande fanns det inte plats på ekonomprogrammet i Uppsala två veckor innan terminsstart, men däremot gick det bra att plugga systemvetenskap. Jag har ganska mycket i mitt i nuvarande liv att tacka för de där åren i Uppsala, så även fast just april 2007 kanske inte var så händelserikt i sig så har den månaden satt sina spår, så att säga. 

Den här bilden är i och för sig tagen i maj 2007, men det får duga.

Den här bilden är i och för sig tagen i maj 2007, men det får duga.

April 2002

16 år gammal var jag och var på väg att avsluta mitt första år på gymnasiet. Hotell och Restaurangprogrammet på Haraldsbogymnasiet i Falun. Snacka om att jag hade valt fel program (bytte senare till Samhäll pga är pluggis, kan inte laga mat). Jag tror att jag hade börjat jobba på McDonalds i Borlänge.

Det var mitt första år som cheerleader och det var nog typ i april som vi åkte till Luleå och tävlade distriktsmästerskap (för att Luleå och Falun låg i samma distrikt var fullt rimligt på den tiden). 13 timmar med tåg tog det - enkel väg, Denice gick på kryckor, jag var riktigt hes och vi hade ohemula mängder fruktsallad. Vi kom på 3:e plats av 3 startande lag och jag fick min allra första av många oförtjänta medaljer.

Sjukt coola var de, T-shirtsen med stadsdelstryck på som man kunde köpa på Freddes Store. På min stod det Knoppen. Denice är för övrigt med på den här bilden också, helt orimligt hur länge vi känt varandra.

Sjukt coola var de, T-shirtsen med stadsdelstryck på som man kunde köpa på Freddes Store. På min stod det Knoppen. Denice är för övrigt med på den här bilden också, helt orimligt hur länge vi känt varandra.

April 1997

Femte klass. Vad gjorde man då av vikt liksom? Jag drar till med en vild gissning på att det var ungefär då vi spelade en himla massa Donkey Kong på Super Nintendo. Vi, det var ett gäng kompisar varav jag tappat kontakten med alla utom Anna. Det är så länge sedan att jag inte ens lyckas lista ut vem som är rätt när jag söker på dem på Facebook. Vi spelade i varje fall TV-spel, och hängde utomhus som man ju gjorde då, för längesedan. Gick på skoldisco och dansade till Song 2, Tubthumping och Fire Water Burn. Good times.

Bild tagen kanske ungefär typ vid den tiden? Inte april obviously pga snö, men något sånt.

Bild tagen kanske ungefär typ vid den tiden? Inte april obviously pga snö, men något sånt.

Vad gjorde ni för 5, 10, 15 och 20 år sedan? Berätta i kommentarerna!

Publicerat 2017-04-11

Påskpyssel

När vi är hemma allihop så brukar Freja vilja pyssla, och inte mig emot. Jag har jättedålig fantasi och är därför sämsta lekmamman, men just pyssel är det superlätt att hitta inspiration till på internet. Det brukar bli så att jag gör något som är exakt enligt instruktionerna jag googlat fram, Jonas freestylar fram något eget som är sjukt imponerande och Freja klistrar ihop några random grejer.

Nu är det såklart påskpyssel på tapeten! Här är dels lite saker som vi gjort, och dels lite länkar till andra pyssel jag sprungit på nu senaste tiden.

En kanin gjord av papper! Dock att man nog behöver fästa den i botten på något vis, som det är nu måste den luta mot något för att inte tippa omkull. Instruktioner: Easy Peasy and Fun

En kanin gjord av papper! Dock att man nog behöver fästa den i botten på något vis, som det är nu måste den luta mot något för att inte tippa omkull.

Instruktioner: Easy Peasy and Fun

Typexempel på hur det brukar bli. Längst till vänster har jag gjort i stort sett exakt som man skulle. Det skulle bli 3 kycklingar, men Freja tog mina två andra stommar och limmade fast stjärnor på dem. Och Jonas satt koncentrerad ett hörn och hade helt plötsligt producerat kycklingen till höger bara från eget huvud. Instruktioner till min kyckling: Plånbokssmart

Typexempel på hur det brukar bli. Längst till vänster har jag gjort i stort sett exakt som man skulle. Det skulle bli 3 kycklingar, men Freja tog mina två andra stommar och limmade fast stjärnor på dem. Och Jonas satt koncentrerad ett hörn och hade helt plötsligt producerat kycklingen till höger bara från eget huvud.

Instruktioner till min kyckling: Plånbokssmart

De här har vi inte hunnit göra än, men jag är ganska säker på att vårt eventuella påskris kommer att få pärlade dekorationer - det har ju liksom en tendens att bli så hemma hos oss. Gratis mönster och instruktioner: Hungry heart

De här har vi inte hunnit göra än, men jag är ganska säker på att vårt eventuella påskris kommer att få pärlade dekorationer - det har ju liksom en tendens att bli så hemma hos oss.

Gratis mönster och instruktioner: Hungry heart

Såna här ägg är vi rätt taggade på också, det är bara det att vi måste leta fram tapetklistret som står någonstans i förrådet... Instruktioner: Art for Kids and Robots

Såna här ägg är vi rätt taggade på också, det är bara det att vi måste leta fram tapetklistret som står någonstans i förrådet...

Instruktioner: Art for Kids and Robots

Vad pysslar ni för något i påsk?

Publicerat 2017-04-10
Familj

Vecka 14 - Sömnbrist och umgänge

Jag har haft bättre veckor än den här. Just nu är jag mitt i kvällsrutinen, som är en av mina livlinor när världen är lite kaos. Vanligtvis är det lugnt och skönt hemma då, men nu är det mer olika barn som skriker och jag är dessutom lite sen i säng. Tidig kväll efter att Freja lagt sig är nämligen den enda tiden som jag kan få sova ostört, men eftersom Jonas ska jobba imorgon kan inte han sitta uppe längre än till midnatt så jag måste hinna sova så mycket som möjligt innan det.

Sedan attentatet i fredags är det lite grann som att världen där ute är en annan än den vi lever i här hemma. Vi ser på TV, läser, följer på sociala medier - men åtminstone för mig är det lite grann som att det inte sjunker in hela vägen. Jag tror att jag undermedvetet sparar på min mentala energi, för jag orkar inte sörja också just nu.

Här i vår bebisbubbla har den här veckan präglats av sömnbrist. Folk undrar om Ellen sover bra, och det gör hon absolut. Det är bara det att hon måste sova antingen i en rullande vagn eller på någon av oss, vilket inte riktigt passar så bra ihop med vi föräldrar också ska få sova.

Annars har vi påskpysslat en del och träffat förvånansvärt mycket folk för att vara vi. Några kompisar har varit här, vi har hängt hos båda svärföräldrarna och Jonas syster har hängt hos oss två dagar i rad. Det har varit fint det. Det känns som att jag orkar hänga med lite grann i sociala sammanhang igen, även om man såklart blir lite splittrad med två små barn att hålla koll på. Idag var vi till och med på en bondgård och tittade på djur till Frejas stora förtjusning.

Jag har orkat gå på promenader också, och håller sakta men säkert på att ta mig upp till någon sorts rimlig lägstanivå för vardagsmotion. Längtar så tills jag har styrka, tid och ork till att träna mer än så, men just nu är jag bara tacksam för att allt ryggont är borta.

Veckans serier/filmer

Väldigt sparsmakat på den här fronten för min del. Jag har sett ett halvt avsnitt av The Get Down del 2 vad jag minns nu på rak arm. Jonas har börjat kolla på nya säsongen av Prison Break tror jag. Det är lite oklart.

Veckans mest lästa inlägg

Om att sluta amma nästan på en gång.

Veckans bild

En glad mamma med en nöjd bebis på en bondgård.

En glad mamma med en nöjd bebis på en bondgård.

Publicerat 2017-04-09
Blandat

Sjunde april 2017

Vad skriver man idag? Det känns totalt fel att inte nämna någonting om gårdagens attentat, jag kan ju inte bara lägga upp ett inlägg om påskpyssel som jag hade planerat och låtsas som ingenting. Men jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga som inte redan sagts.

Mina barn är för små för att jag ska behöva tänka på hur vi förklarar det här för dem. För dem var det bara en vanlig fredag igår. Vi kommer prata om attentatet om många år, på samma sätt som jag pratat om Palmemordet med min mamma.

Fredrik Backman har äldre barn. Och han har såklart tänkt redan.

Ta hand om varandra.

Publicerat 2017-04-08
Hemmet

Odla tomater på balkongen

Förra gången vi odlade tomater lyckades vi driva upp en mindre skog, trots att ingen av oss har speciellt gröna fingrar. Då bodde vi i en annan lägenhet med uteplats där det blåste ganska mycket, och vädret gick rätt hårt åt plantorna tyvärr. Fast vi fick tomater så det räckte och blev över ändå i och för sig.

Tomatplanta

I år är Freja i precis rätt ålder för att tycka det är kul med odling och vi har dessutom nyligen fått balkongen inglasad - så det känns som ett bra tillfälle att ge sig på lite tomatsådd igen. Jonas hittade för övrigt smartaste uppfinningen: Kompakta jordbriketter, typ som koncentrerad jord. Man köper som en liten låda, och inuti ligger en brikett i en plastpåse. Det är bara att fylla på med vatten bara direkt i den där påsen, och blanda tills det blir planteringsjord. Jag var rätt skeptisk, minst sagt, men det funkade bra! Man ska dock inte stirra sig blind på det där med 3 liter vatten, vi fick lov att ha i ganska mycket för att det skulle bli bra. Och så återstår det att se om våra plantor trivs i jorden.

Kompakt planteringsjord

En dag den där veckan när vi väntade och väntade på bebisen gjorde Jonas och Freja slag i saken och sådde fröerna. Freja vattnade med sin nya egna vattenkanna och sen väntade vi. Det krävdes faktiskt inte lång väntan alls innan det kom upp små plantor! Freja är så stolt över dem att när hennes farfar hälsade på för första gången sedan Ellen kom så ville hon visa tomaterna istället för lillasyster... Tur att hon har koll på prioriteringarna.

Odla egna tomater

Nu väntar vi på att plantorna ska bli lite större och sedan ska de få flytta ut på balkongen. Jonas pappa hittade en supersnygg trälåda på loppis som får tjänstgöra som tomatkruka i år, känns väldigt rustikt och fint.

Vad odlar du hemma på balkongen? Och vad ska vi göra med alla tomater vi ofrånkomligen kommer att få? Mycket tacksam för tips!

Publicerat 2017-04-07
Familj

Sluta amma efter en vecka

I söndags så nämnde jag i förbigående att jag skulle skriva lite mer om det där med amningen, och direkt efter det började jag på att fila på det inlägget i huvudet. Hade supersvårt att släppa det. Jag tänkte skriva om mina känslor kring att amma, hur tufft jag tycker det är - men i takt med att formuleringarna föll på plats insåg jag en sak. Om det skulle varit någon annan jag själv som hade de tankarna, då hade jag frågat lite försynt om det möjligen kunde vara så att det skulle vara bättre att inte amma?

Jag känner en tvååring som inte ammades alls, förutom några fruktlösa försök på BB. Hon är den mest kärleksfulla person jag känner, och har trygg anknytning till inte bara sin mamma utan också sin pappa och en massa andra personer i hennes närhet. Hon växer och frodas och har ätit vanlig mat länge nu, så det där vad hon åt de första sex månaderna i sitt liv känns liksom inte så relevant längre. Hon har det väldigt bra, och det vet jag för jag är hennes mamma.

Efter att Freja föddes så har jag hela tiden sagt att om det är en sak jag inte tänker göra igen så är det att pumpa. Fy fan vad många timmar jag satt vid den där pumpen när hon var alldeles ny. Timmar som jag hade kunnat spendera tillsammans med henne och Jonas. Eller typ sova, det hade också varit bra. I slutändan blev det ändå så att hon åt mest ersättning. Jag verkar inte direkt vara en sån där som överproducerar mjölk.

Inför att Ellen skulle komma så tänkte jag ändå att jag ville amma, om inte annat så för att det är sjukt praktiskt jämfört med att ge ersättning. Även om vi är experter på att blanda flaskor vid det här laget så är det ändå en del steg inblandade som inte behövs vid amning. Så jag läste på. Massor. Såg på videor om hur bebisen tar ett bra tag som inte gör ont. Tyckte jag att jag hade koll och var förberedd. En sak hade jag glömt dock. Det spelar ingen roll hur bra koll jag har - bebisen har inte läst på alls, och inte min kropp heller.

En vecka försökte vi få fix på det här, jag och Ellen. Väldigt kort tid enligt vissa, men det kändes som en smärre evighet. Det var ganska tydligt att hon inte fick i sig tillräckligt. Det gjorde jätteont. Den där amningsnappen som alla höjer till skyarna funkade knappt och när jag väl fick till det så kom det fortfarande ingen mat till mitt barn. Hon skrek, jag grät.

Vi koppmatade med lite ersättning för att vara säkra på att hon fick i sig något. Direkt efter somnade hon i två timmar och vaknade med en full blöja, när hon knappt hade kissat alls innan. Jag behövde vila från smärtan, så vi matade med flaska istället ett tag. Och så helt plötsligt fann jag mig själv sittandes vid den där jäkla pumpen igen. Fnulande på ett blogginlägg om hur dåligt jag mådde och hur orimligt det är att naturen funkar på det här sättet.

Och där insåg jag att det inte är värt det. Inte för oss. För oss är det viktigast att Ellen får ordentligt med mat och att sättet hon får det på tar så lite som möjligt av den tid vi har tillsammans som familj i anspråk. Så nu får hon det, och vi står där igen mitt i natten och blandar flaskor - precis när Freja slutat dricka välling på natten. Och vi mår bra, allihop.

Det där blogginlägget blev ett annat. För jag vet att nånstans därute sitter det en annan mamma mitt i natten med nackspärr, ryggont, ömma bröst samt akut sömnbrist och försöker googla sig till exakt hur dålig mamma man är om man slutar amma efter en vecka. Och då vill jag gärna att hon ska veta att hon inte är ensam. Vi är fler som har googlat.

Sluta amma direkt
Publicerat 2017-04-06