Blandat

Jordens avskum utvecklar

Det är alltid kul att få respons på det man skriver, speciellt när det kan leda till en diskussion. Jag tänkte jag skulle utveckla mitt lilla inpass om den fackliga blockaden på Berns i lördags och bemöta lite kommentarer. När vi kom till Berns i lördags kväll möttes vi av att entrén var blockerad av en mänsklig mur. Så fort vi dök upp började människor i blockaden skrika åt oss att "Gå och hångla nån annanstans" och liknande saker. Ingen kom fram för att lugnt och sakligt förklara vad som hände, istället trycktes en lapp i vår hand där budskapet "OFFENSIV BLOCKAD OCH AKTIV BOJKOTT!!! BLOCKADBRYTERI ÄR KLASSFÖRRÄDERI!!!" var det framträdande.

Det är just sådana här saker jag vänder mig emot. Hur hjälper det någon att stå och skrika och gapa och förolämpa ovetande människor som råkat hamna i en situation som de inte var beredda på och inte är insatta i? Att blockera vägen för folk, oavsett för vilket gott syfte det nu kan vara, leder bara till irritation, inte mot situationen som orsakat det, utan mot de faktiska människor som står i vägen.

Möjligen hade vi struntat i att gå till Berns om vi mötts av en regelrätt demonstration och någon som lungt och sakligt berättat för oss vad som orsakat den. Ett flygblad där informationstexten varit större och i ett bättre typsnitt så att den gick att läsa i mörkret och med lite alkohol i kroppen hade inte heller varit fel.

Om man kan kalla det att forcera en blockad (ja, jag vet att det var mitt eget ordval, kanske lite olyckligt) när polisen sett till att det fanns en öppning i muren så visst, då gjorde vi det. Och jag är glad att vi gjorde det, då vi fick väldigt mycket bättre information av Berns vad saken gällde när vi kom in.

Nedan citerar jag det informationblad från Berns vi fick när vi kom in, och därmed också en del av det flygblad vi fick av Syndikalisterna.

"Demonstranterna utanför Berns kommer från Syndikalisterna som protesterar mot att några av deras medlemmar blivit av med sina jobb hos en annan arbetsgivare. De var inte anställda av Berns.

De vill nu att Berns ska säga upp sina anställda och istället anställa deras medlemmar, något vi inte är villiga att göra."

...

"Svar på text Syndikalisternas flygblad:

Sju arbetare får sparken från Berns Hotell för att organiserade sig för att kämpa för sina rättigheter Sju arbetare blev uppsagda av städbolaget NCA pga. arbetsbrist. De var alltså inte anställda av Berns. Uppsägningen skedde i enlighet med LAS (Lagen om anställningsskydd), uppsägningstiden förlängdes och dessutom betalade NCA ut en summa till Stockholms Restaurant- och Hotellarbetarnas Syndikat (Syndikalisterna) för att undvika eventuella protester.

Efter 2-10 års arbete har Berns ledning valt att hellre gå till strid än att acceptera ett generöst bud från Berns arbetare Budet löd: "Låt oss ta hand om er städning eller anställ våra medlemmar". Detta skulle då göras med förtur för syndikalisterna och för dem som jobbat längre tid på Berns. Alternativet var att betala dem 920 000 kronor i skadestånd.

Berns vill inte ha medvetna arbetare som kan sina rättigheter Det är precis vad Berns vill. Medvetna arbetare som kan sina rättigheter och förstår att både arbetstagare och arbetsgivare måste hålla sig inom lagar och avtal.

Blockaden och bojkotten är helt i strid mot svensk arbetsrätt. Vi på Berns vill följa lagar och avtal"

Jag är medveten om att det finns minst två sidor av alla historier och  jag tar inte ställning varken för eller emot såhär i efterhand. Det jag vill visa på att är att vissa sätt att demonstrera och få fram ett budskap mer stjälper än hjälper.

Publicerat 2010-04-12